Nyitott menhely

EGY UJ MEGOLDAS A KUTYAK KIIRTASA ELLEN

" A nyitott menhelyek letrehozasa a megoldas a fellenk es oreg kutyak reszere, mivelhogy ezeknek a kutyaknak nehezen lehet gazdat talani. Egy nyitott menhely egy jo minosegu eletet biztosit ezeknek a kutyaknak, batoritast es szabatsagot nyujt nekik. Nem ajanlatos agressziv vagy beteg kutyak szamara.

“Bar a Sterilizalas & Visszahelyezes elmelete szerint minden kutya kepes tulelni az utcan, a gyakorlatban, rovid es kozeptavon, nehany kutya turhetetlen az onkormanyzat es a lakossag szamara. Meg kell ertenunk hogy a polgarmester nem lesz hajlando elfogadni sok kutyat a varos kozpontjaban, vagy a piacokon. Lesznek olyankutyak, akik uldozobe veszik a jarmuveket vagy agresziven viselkednek az emberekkel vagy az allatokkal, amelyeket el kell tavolitani. Ezen kivul mindig talalunk kidobot kolykoket es kutyakat, nem tudni honnan, es szamos fajkutyat, mint peldaul az uszkar es tacsko, amelyeket felelotlen gazdajuk elbocsajt.
Mit tehetnenk ezekkel a kutyakkal amelyeknek nem talaltunk hamarosan gazdat?
Bezarni oket egy hagyomanyos, borton – tabor tipusu menhelyre, draga az onkormanyzat szamara, kegyetlen, egeszsegtelen es stresszt jelent a kutyak szamara. Ez teszi a kutyat kevesbe baratsagos es nehezebben orokbefogadhatonak.

 

 

 

 

 

Meltanyossagi alapon, nem akarjuk a kutyakat elpusztitani, kiveve, ha az szenved vagy veszelyes.
Ezert javasoljuk hogy a sterilizalt es beoltott kutyakat, egy “nyitott menhely”-ben valo elhelyezesere, legalabb 2 km- re lakott terulet, foutak es gazdasagoktol tavol. Idealis esetben a nyitott menhely reszben erdot is foglaljon magaba, vagy legyen erdo kozeleben, hogy termeszetes vedelmet tudjunk bisztositani. Egy ejszakai or es ket nappali alkalmazott, konnyen ellatast tud nyujtani 100 vagy talan meg tobb kutyanak is. A kutyakat hazakban 10–15 napig bekeritve kell tartani, amig megszokjak uj otthonukat. Fokozatosan a hordozhato keritest el lehet tavolitani, es masutt is hasznalni, es a kutyakat szabadon engedni. Azt tapasztaltuk hogy, meg a felenk, ideges kutya is megkozelito lesz es orokbe adhato, egy ilyen nyitott szentelyben elhelyezese utan. Virusok, mint a kennel kohoges, szopornyica es parvovirozis, nem fordul elo termeszetes, nyitott kornyezetben. Ha a kutyak jol taplaltak, magas feherje es zsirtartalmu kosztot kapva, nem szenvednek a hidegtol, es jol megvannak a hoban.

Egy variaciolya a teljesen nyitott menhelynek, az lenne , hogy ha az egesz teruletet bekeritenenk es nappalra a kapukat nyitva hagynank. Este, futtyszoval lehetne jelezni az etetes idejet es azutan a kapukat bezarni, ejszakara.
Tapasztalataink szerint, a kutyaknak a 99 %-a a onkent marad a menhelyen es a verekedesek nem fordulnak elo, mivel kialakul egy ugynevezet termeszetes hierarchia az or es etetovel szemben, mint “falka vezer” es a gyengebb kutyakat nem tudjak sarokba szoritani, mivel megvan a lehetoseg hogy ezek elszaladjanak. Nehany kutya a foldben as maganak godrot vagy a bokrok alatt alszik, elkerulve a kutyahazakat, igy biztositva maganak sajat othont. Masok az emberi kozelletere torekednek.A nyilt menhelyket, a nyar elejen, be kell permetezni a kullancsok es bolhak ellen.

 

 

 

 

 

Egy nyilt menhelynek a fentartasa cask egyharmadaba kerul , egy hagyomanyos, zart – bortonmenhelyhez viszonyitva, mivel kevesebb alkalmazottat igenyel es keves a koltseg a karbantartas es a kutyak kezelese, virusos betegsegek hianyaban.
Velemenyunk szerint, a nyitott menhely, a leghumanusabb eljaras a kutya tobblet befogadasara.

A nyitott menhelyet nem az onkormanyzat kellene kezelje, mert az onkormanyzatnak kisertes hogy szinte az osszes kutyak eltavolitsa az utcakrol, a Sterilizalas & Visszahelyezes karara, sajat celjat szabotalva.
A nyitot menhely elheyezkedeset nem kell kozzetenni, ellenkezo esetben, magneskent vonzza a kutyak kidobasat.
A kutyakat egy kis zart belvarosi menhelyben kellene orokbefogadasra kinalni es nem nyitott menhelyben.
Az utcai kutyak nyitott menhelybe vallo elhelyezeset a civil szervezetek kellene iranyitsak es csask vegsosorban alkalmazni az eutanaziat, hogy ha a nyitott menhely lehetosege nem felel meg. "

( Robert Smith )

                                           

 

 

 

 

 

Tobb kepekert, kerjuk, latogassa meg a Foto Galeriat.