Rólunk

Az SOS Dogs 2003- ban alakult, amikor a Nagyvaradi " Noe barkaja" alapitvany, felkereste Robert Smith -t, az FPCC alapitvany igazgatojat, abbam a remenyben hogy, a Nagyvaradi kobor kutyak problemajat egy humanus eljarassal, segitenek megoldani.
2008 ianuarjaban, a 205 -os Allatvedelmi torveny eletbe lepesevel, az egeszseges allatok elaltatasa tilossa valt, Nagyvarad pedig kovetendo peldaja lett egesz Romania szamara azaltal, hogy humanus modon sikerult megallitania a kobor kutyak szaporodasat.

A Nagyvaradi Polgarmesteri Hivatal 25 evi hasznalatra kiutalt az FPCC alapitvany reszere, egy 15.000 m2 teruletet, az Osi negyedeben, egy ivartalanito klinika es orokbefogadasi kozpont epitesehez valamint evi 50.000 RON tamogatas. Elmondhato, hogy az SOS Dogs az FPCC, a Nagyvaradi Polgarmesteri Hivatal es a " Noe barkaja" alapitvany partnerkapcsolata-kent szuletett.
Kezdetben, az SOS Dogs-t, a britt Dog Trust a Battersea Dogs Home es a North Shore Animal League alapitvany, az Egysult Allamokbol, tamogatta. Jelenleg, fo finanszirozoja az FPCC, aki korulbelul 500.000 euro-t kolt evente, mivel a projektet kiterjesztettuk Bihar megye teljes teruletere. Nagy szuksegunk van mindenki adomanyara, aki tevekenysegunkettamogatni kivanja.
2003-as megalakulasunkkor Nagyvarad utcai es kornyeke tele volt elelmet keresokobor kutyakkal es elpusztult allatok tetemeivel. Tevekenysegunk eredmenyekent, ma mar nincsennek kutyatetemek a varosban, kobor allattal is ritkan lehet talalkozni.
Az SOS Dogs celja civilizalt modon es az europai normaknak megfeleloen megoldani a Nagyvaradi koborkutyak problemajat. Munkank alapelveit a Vilag Egeszsegugyi Szervezetenek az " Utmutato a Kutyanepseg Menagemen Segitsege Erdekeben", 1990-ben Genfben elfogadotta ajanlata foglalja magaba
Szakertok, allatorvosok kutatasai szerint, az egyetlen eredmenyt hozo megoldas kutyak sterilizalasa es visszahelyezese eredeti kornyezetukbe. Kivetelt kepeznek az agressziv, a gyogyithatatlan beteg kutyak, valamint a hat honapnal fiatalabb kutyak. Az allatok orokbe adhatok, amenyiben, az orokbe fogado gazda feleloseget vallal tovabbi sorsukert.
Mukodesunk ota, kb. 12.000 kutyat oltottunkes sterilizaltunk , csak Nagyvaradon. Enelkul, az allatok rendkivuli mertekben elszaporodtak volna. Humanus alapokon mukodo projektunk kozep es hosszu tavonlenyegesen kevesebbe kerul es hatekonyabb, mint a "Fogd meg es old meg" - politika, amit sok varosi polgarmesteri hivatal folytat orszagszerte. Bukarestben peldaul, 2003 - 2005 kozott, 5 milio eurot pazaroltak el 100.000 kutya elpusztitasara, ennek ellenere a kulvarosokban hemzsegnek a kobor kutyak. Nagyvaradon ezzel szemben sokkal kevesebb allat koborol az utcan - joggal vagyunk buszkek az FPCC Nagyvaradi " Sterilizalni es visszahelyezni a kornyezetebe" projektjenek eradmenyeire, amelyek Kelet - Europa- szerte a legjobnak minosult.
2011 juniusaban, egy rendorsegi jelentesben 350 koborkutya letezeserol szamoltak be a hatosagok, a varos teruleten ( es az osszeg megfelel a 2003 ban megszamlalt koborkutyak a 8%-nak ).Sikerelmenyunket, neha bearnyekolja, hogy kornyekbeli helyekrol, Belenyesbol, Kolozsvarrol menekitenek kutyakat hozzank allatszereto emberek, akik igy probaljak megmenteni azok eletet a Polgarmesteri Hivatalok altal szervezett kutya - irtasoktol. Projectunket 2007 ben kiterjesztettuk egesz Bihar megye teruletere, letrehozva az SOS Dogs Bihor-t.

A Bihar megyei kutyak helyzete - szeptember 2013

A FPCC folytatja az Ivartalanitas es Visszahelyezes programjat Belenyesen, Nagyszalontan, Margittan es Nagyvarad kornyeken, ahol, sikeresen kezeli a nyitott menhelyet, amely egeszseges elettet biztosit es gazdat talal sok gazdatlan Bihar megyei kutyanak. Itt, szamukra, nagy erdo es mezo van biztositva, ahol szabadon es boldogan elhetnek.

2012 szeptemberen atadtuk Nagyvaradi kutyamenhelyunk vezeteset az Onkormanyzatnak, es azota az ADP vezeti a menhelyet es folytatja az osszes gazdatlan Nagyvaradi kutyak ivartalanitasat.Az ADP felujitotta a menhelyet, inkabb a latszat kedveert, mintsem az allatok joleteert; megis az ott elo 300 kutyak, atlagban jol taplaltnak es gondozatnak tunnek.Valoszinu, hogy a Nagyvaradi kutyamenhely, a legjobban, Onkormanyzat altal vezetett menhely Romaniaban. Nehany kezdeti problemat kovetoen, az ADP allatorvosa javitotta aktivitasat, de, meg elofordulnak hibak - ez elkerulhetetlen az Onkormanyzati szervezetek eseteben, a celtudatossag , a motivacio es a civil szervezetek szakertosege nelkul.
A menhelyet latogatni, csak a szombati nap folyaman es hetkoznap, egy megadott esten lehet. Megkertuk oket, a latogatasi program bovitesere. A rovid latogatasi idok ellenere az ADP, 2013 augusztusan, 52 kutyat adott orokbe ami egy kituno eredmeny. Sajnos, mint regen is, uj ivartalanitattlan kutyakat tesznek ki Nagyvarad utcaira, nehany esetben, mas megyekbol is, a felelotlen lakosok.
A Nagyvaradi Onkormanyzat, azonositas es mikrocsipezes programot hozott letre, amit az osszes varadi kutyara alkamaznak. A gazdiknak 100 RON erteku utalvanyokat ajanlanak. Ezeket az utalvanyokat kutyajik ivartalanitasara hasznalhatjak fel, ket helyi allatorvosi klinikan bevalthatoak, es a kifizetendo osszeg 200 RON lenne. Ez, az a udvozlendo kezdemenyezes, de mi tul nagynak tartjuk az arat - az FPCC boldogan ivartalanitana a kutyakat 100 RON -ert, vagy akar kevesebbert is. Ez a program igazolja, hogy az Onkormanyzat jo uton halad, juliusban es augusztusban, 360 gazdi hasznalta ki eszt a lehetoseget, de szerintunk az ivartalanitas ingyenes kellene legyen.
Sajnalatos modon a Polgarmestert nem tudtuk meggyozni, hogy engedje vissza a kutyakat a megszokott teruletukre ivartalanitas utan. Ezzel, az ADP-nek tobb gondja is lesz, ugyanis az emlitett teruleteket uj ivartalanitattlan kutyak fogjak elfoglalni. A kutyak szama not 350-rol (2011-ben), de nem olyan nagyon, ahogy arra szamitottunk, az elmult 2 evben.
Az egyetlen helyes es teljes megoldasa a kobor kutyak problemajanak, Romania szerte, beleertve Bihar megyet is, egy Nemzeti Ivatalanitas es Visszahelyezes program lenne. Mi es sok mas allatvedelmi civil szervezet megmagyaraztuk ezt az elozo Kormanyoknak es a jelenlegi USL Kormanynak is, de senki az ujjat se mozditja. Ezek a Kormanyzatok rovid tavu, impulziv reakciok es tomegkommunikacios eszkozok altal krealt hiszteria kozott ingadoznak, csak hogy ugyanazzal a felelotlenseggel es hatastalansaggal visszatancoljanak es elvarjak, hogy a Helyi Onkormanyzatok oldajak meg a gazdatlan kutyak problemejata, anyagi tamogatas, szakertelem es egy cseppnyi motivacio nelkul.
Idelye raterni a targyra! Romanianak nem annyira a kobor kutyakkal van problemaja, mint a Bukaresti tudatlan, alkalmatlan es felelotlen politikusokkal.
Tovabbra is Nagyvarad elo peldaja annak, hogyan lehet megoldani a kutya problemat Romaniaban.Nagyvarad bebizonyitotta, hogy az Ivartalanitas es Visszahelyezes igazi siker, holott a megfogas es gyilkolas mindig egy dragabb es barbar kudarc marad.

Ujsagok a SOS Dogs 2013 - as evi tevekenysegeirol 

Mint mar emlitettuk, 2012 szeptembereben, a F.P.C.C. atadta a Nagyvaradi kutyamenhely vezeteset az A.D.P.-nek, amely a Polgarmesteri Hivatal fenhatosaga alatt van, mivelhogy a Polgarmesteri Hivatal elutasitotta, hogy a menhely fentartasara valo koltsegekhez, egy realis osszeggel hozzajaruljon. Azota, minden erofeszitesunket a kutyak ivartalanitasara es visszahelyezesere koncentraltuk a tobbi Bihar megyei menhelyen es klinikan, mar mint Belenyesen, Margittan, Szalontan es a nyitott menhelyen, ahol kb. 400 kutya el boldog szabatsagban.

 

 

 

 

 

Belenyes kulvarosaban, az erdoben epitettunk menhelyet, egy olyan teruleten amely, korabban a roman hadsereg hasznalata alatt volt. A Belenyesi Polgarmesteri Hivatal, 20 evi hasznalatra adta rendelkezesunkre a teruletett.
A menhely felepitese 2012 oszere ert veget es a koltsegeket a Polgarmesteri Hivatal es helyi szponsorok torlesztettek.
Azota, a menhelyen epitettunk egy allatorvosi rendelot, korszeru berendezesekkel ellatva. Itt , allatorvosunk Razvan Suteu ingyenes ivartalanitasokat es kezeles bisztosit a gazdatlan kutyaknak es kedvezmenyes aron ivartalanitja es kezeli a gazdas kutyakat es macskakat.
A kereskedelmi tevekenysegunkbol bejott osszes bevetelt az ott elo 70 kutya joletere forditjuk.
Csokentettuk a menhelyen elo kutyak szamat az orokbefogadessal, vagyis, ugy Belenyesben mint kulfoldon, ahol ertekelik, szeretik es varjak kutyainkat, gazdat talaltunk szamos kutyanak.
2013-ban, a Belenyesi rendeloben 303 kutya volt ingyen ivartalanitva, 36 kutyat Romaniaban es 73 kutyat Hollandiaban es Nemetorszagban fogadtak orokbe.
Egy masik menhelyunk orvosi rendelovel ellatva, amelyre nagyon buszkek vagyunk, Nagyszalontan, 2013 novembereben, lett befejezve. A Nemetorszagi Internationeler Tierschutzverein Grenzenlos e.v. tamogatasanak koszonhetoen, amelynek elnoke Dr. Helga Kornig, 2013 nyaran meglatogatott minket ferjevel Eckhard-al egyutt, szponzorizalta a legtobb orvosi berendezest a rendeloben.
I.T.V.Grenzenlos e.v. adomanyozott 3.000 Euro-t is, amelyet az epitkezesbe fektettuk be.
A tobbi koltsegeket az 10.000 Euro-ig, amenyibe bele kerultek az epitkezesek, helyi adomanyokbol es sajat forrasainkbol fedeztuk.
A menhely a kulvarosban talalhato, egy olyan teruleten amelyet a Nagyszalontai Neptanacs bocsatott rendelkezesunkre. Ugyanakkor 5.000 Euro tamogatast kapunk evente es fizeti az altalanos havi koltsegeket is.
Jelenleg, a Belenyesi rendelo allatorvosa, Razvan Suteu, egyelore, hetente egyszer eljon es ingyen ivartalanitja a kutyakat es macskakat, addig amig nem alkalmazunk egy allatorvost az itteni rendelobe. A rendelo el van latva olyan orvosi felszerelesekkel, hogy az megfeleljen az itteni tevekenysegeknek.

2013-ban, Nagyszalontan 356 kutyat ivartalanitottunk dijmentesen.
Ugyan abban a periodusban, 181 kutyanak talaltunk gazdat, 41-nek Romaniaban es 140-nek kulfoldon.


 

 

 

 

A helybeli allatszeretok nagy erdeklodest mutatnak a menhelyi tevekenysegeink irant, ugyhat, onkentesek es iskolas gyrekek jonnek segiteni a menhelyre. Jelenleg, 50 kutyat gondozunk, amelyek boldogan elnek egy tiszta es egeszseges kornyezetben.
A fellenk es nehezen gazdahoz elhejezheto kutyak, egy olyan nyilt teruleten elnek, amelyet, mi, mint uttorok, egy erdos, uszashoz alkalmas tavacskakal ellatva helyen alapitottunk. A kutyak elvezik a szabadsagot, egy jo ellet minoseget, ahelyett hogy a hagyomanyos, zart, bortontipusu menhelyen eljek eletuket, honaprol, honapras, evrol, evre. Az olyan kutyak, amelyeket nem lehet orokbe adni, az eutanazianak egy kimeletes alternativajat elik. Egy varatlan elonye az, hogy a sok fellenk kutya megkozelithetove vallik es orokbefogadasra lesz alkalmas, az itt toltott ido utan.


 

Koszonhetoen a kulfoldi szponzorainknak es az alkalmazottak odaado munkajanak, a kutyaink jo korulmyenyekben elnek. Hallasak vagyunk a Londoni Mayhew Animal Home-nak es mas tamogatoinknak, az elelemert amit adomanyoznak.


 

2013 tavaszan, a Hollandiai Maria Polman ellatogatott hozzank es szivesen beleegyezet, hogy tamogassa anyagilag, a Nagyvaradi es kornyekein utcan ello macskak ivartalanitasat. A nagylelku 6.000 Euro adomany segitsegevel, 600 macskat ivartalanitottunk, beoltottunk es visszahelyeztunk ara a teruletre ahol elnek.


A Margittai kis menhelyen kb. 80 kutya el. Az ottani rendeloben, a Margittai es az Eszak Bihar Megyei kornyekbeli varosokban es falvakban elo kutyaknak ivarlalanitasa, a folyamatban levo programunk, a Mayhew Animal Home szpozorizalasanak koszonhetoen.
Itt, 2013-ban 452 kutya lett ivartalanitva, amelynek legnagyobb resze gazdas kutya es 92 kutyanak talaltunk gazdat. Ezekbol, 38 kutya Romaniaban talalt gazdara es 54 kutyat szalitottunk Nemetorszagba , Ausztriaba es Hollandiaba, orokbe fogadas celjabol.

Itt lathato, Vanilla, az egygyik szeretett kutyank ahogyan elvezi a szabad eletet, a nyitott menhelyen:

A 2014 evbeli tevekenysegeinkrol

Ha a 2014 ev beli tevekenysegunket szeretnenk ossze foglalni, a munkank legnagyobb reszet az ivartalanitas, orokbefogadas es majdnem 350 halalra itelt artatlan kutya  megmentesere koncentraltuk. A kutyakat a Bakoi, Brailai es Nagyvaradi varosi menhelyekrol mentettuk meg, mivelhogy, a legtobb Neptanacs vezeto fojtatja agresziv politikajat a kobor kutyakkal szemben, ugyszinte az emlitet Varosi Neptanacs vezetoi is.

A menhelykbol, az emlitett kutyakat orokbefogadtuk, elszalitottuk oket a Bihar megyei nyitott menhelyunkre, ahol, miutan megfelelo korulmenyek kozott gondoztuk, megszeliditettuk oket, a felos kutyak baratsagosabbak lettek, legtobbuknek, ugy az orszagban mint kulfoldon, szereto gazdikat talaltunk.

2014-ben, 1.040 kutyat fogadtak orokbe a menhelyeinkbol.  111 kutyanak Romaniaban talaltunk gazdat es 929 kutyanak kulfoldon, Hollandiaban es Nemetorszagban. A Margittai menhelyrol 122 kutya, a Belenyesi menhelyrol 137 kutya, a Szalontai menhelyrol 216 kutya es a nyitot menhelyrol 565 kutya lett orokbefogadva.

Az ivartalanitasok a Margittai, Belenyesi es Szalontai klinikakon lettek elvegazve.  2014-ben, osszesen 1.545 kutya lett ivartalanitva. Margittarol 491 kutyat, Belenyesbol 321 kutyat, Szalontarol 390 kutyat es Nagyvarad kornyekerol 343 kutyat ivartalanitottunk.

Ugyanakkor, Pankota-rol, Arad megyebol, a mobil klinikank 138 kutyat ivartalanitott.

A 2015 ev-beli tevekenysegeinkrol

2015-ben, tevekensegeinket, elso sorban a kutyak  Ivartalanittasi & Visszahelyezesi projektusara koncentraltuk, kutyainknak Romaniaban es kulfoldon gazdara talalasara, a sebesult vagy szenvedo kutyak megmentesere, az olyan kutyak  befogadasara amelyek nagyon rosz korulmenyek kozott eltek mas helyeken es a mi menhelyeinkben ello kutyaknak az elet korulmenyeinek javitasara.Az ivartalanitasaink szama elerte a 1.130 kutyat.

Margittan 443 kutya lett ivartalanitva, Belyenyesben 206 kutya lett ivartalanitva, Szalontan 59 kutyat ivartalanitottunk es a nyitott menhelyen 422 kutyat ivartalanitottunk.

Az Arad megyei Pancotan, a mobil klinikank 102 kutyat ivartalanitott, amelybol 49 nosteny es 53 him kutya volt.

Mag Rita allatorvosunk olyan szenvedo, megsebessult, elhagyott kutyakat operalt es kezelt, megmentve eletuket, amelyeket a SOS Dogs csapata szedet ossze kiszallasai fojaman.

2015 folyaman, Bihar megyebol, 611 kutya talalt gazdara: a Margittai menhelyrol 60 kutya lett orokbefogadva, a Belenyesi menhelyrol 77 kutya lett orokbefogadva, a Szalontai menhelyrol 48 kutya lett orokbefogadva es a nyitott menhelyrol 426 kutya lett orokbefogadva.

209 kutya Romaniaban talalt gazdara, 54 kutya mas helyisegekben es 348 kutya kulfoldre TRACES-el lett szalitva ahol gazdara talaltak.

 

 

 

 

 

 

Nagyon sok visszajelzest, kepeket kaptunk Nemetorszagbol es Hollandiabol, a szereto gazdiktol  az orokbefogadott kutyainkrol.

2015 februar-ban folytattuk a kutyamentesi kampanyunkat az A.D.P. altal vezetett Nagyvaradi menhelyrol, helyet adva 14 kutyanak. Kovetkezo megmentesi akcioink alkalmaval, marcius 18 es 26-an , 16 kutyanak adtunk helyett es iuniusban, 12 kutyat szallasoltunk el. Az osszes kutyat a nyitott menhelyunkre szallitottuk, ahol szabadsagban elnek es mar jo resze a kutyaknak Nemetorszagban es Hollandiaban el, szereto gazdik altal orokbefogadva. Majusban, Dolj megyebol, Breastabol, delrol, 51 kutyat szalitottunk a nyitott menhelyre. Oktober-ben, Braila megybol, Brailabol, 27 kutyat mentettunk meg. Ugyanakkor, folytattuk megmentesi akcionkat a Bakoi varosi menhelyrol, elszalitva a nyitott menhelyunkre 30 kutyat, November 3-an.

Marciusban egy kellemes latogatasnak orvendtunk, ket Taiwani allatorvos szemelyeben, akik meg voltak hatodva az allatorvosunk altal evegzet muteteket latva es a kutyainknak bisztositott, jo eletkorulmenyeiket, latva.

                                         

Julius 5-tol -22-ig, egy olasz Triesti ferfi segitett munkankban, mar mint etetes, takaritas es a kutyak szocializalasaban, mint onkentes. Eltavozasakor, a megmaradt 250 Ron-t a kutyak szuksegleteire adomanyozta.

Oktober 3-an, Claudiu Dumitriu, egy igazi allat szereto Brassoi ur, fo szponzorunkal, Robert Smith ur-ral egygyutt, meglatogatta a nyitott menhelyet. Robert Smith ur bemutatta a elkepzeleset a nyitott menhelyrol es az IVARTALANITAS & VISSZAHELYEZES projektusrol, egy olyan projektus amelynek Bihar megyeben igazi sikerre van. Dumitriu ur a face-book oldalan, ismertettette elmenyeit a szep tajakrol ahol a kutyaink szabadon ellik eletuket, a nagyon sikeres proiektusrol amelynek Robert Smith ur a kezemenyezoje es anyagi fentartoja, ez egesz Bihar megyeben. Claudiu Dumitriu ur csodalatosnak erezte ezeket a tapasztalatokat es vegul, ertekleset es tiszteletet mutatta Robert Smith ur szemelye irant.

                                               

2015-ben, sikerult megjobba tenni a menhelyekbeli kutyainknak az elet korulmenyeiket,  koszonhetoen a adomanyoknak amelyeket  a tevekenysegeinkben segito allatszereto tarsainktol kaptunnk. A nyar folyaman, az SOS Dogs csapata megjavitotta es kicserelte ujjakkal a tonkrement kutya hazikokat. A tel bekoszontevel, megvettunk 7 kamion kavicsot amely szet lett szorva a saros teruleten, ahol szukseges volt, a nyitott menhelyunken Ugyanugy, Belenyesben is, lekavicsoztuk a menhely saros teruletet. A SOS Dogs csapata a kutyahazikokat kibelelte szalmaval hogy meleget tartsanak a kutyaknak a hideg tel fojaman.

Szerzodesunk a Szalontai Neptanacsal, 2016 augusztus 1-en vegetert. Ez alkalommal, a menhelyet es a projektus tovabbi folytatasat, egy helybeli allatvedelmi egygyesuletnek adtuk at. A 7 ev lefojasa allat, a projektusunk alkalmaval, 2.113 kutyat ivartalanitottunk es 654 kutyanak talaltunk gazdat.