Befogas & Gyilkolas vs. Ivartalanitas & Visszahelyezes

BEFOGAS & GYILKOLAS vs. IVARTALANITAS & VISSZAHELYZES

Romaniaban a kutyak komoly problemat jelentenek. Hatalmas tulszamban vannak a varosok utcain es kornyekein – es tulajdonosaik nem eleg feleloseg-teljesek az irant, hogy ne szaporodjanak, ennek erdekebe ivartalanitani kellene oket.
Amiota, 1990-ben Romania a demokracia utjara tert, a politikusok nem hajlandok arra, hogy a problemat az oknal fogva megoldjak. Nem tudtak megerteni a valosagos okat a problemanak. Nem tanulmanyoztak a kutya ökológiat.
Ezek megkezdtek a szorvanyos es draga kutya kiirtas kampanyt, amely kivetel nelkul mindig sikertelenne valt.
Ott, ahol kutyak ivartalanitasat kezdtek, nem nyujtottak elegendo anyagi tamogatast es figyelmet, es nem is koncentraltak a problema igazi forrasara – a gazdas es ugynevezett felig tulajdonaban levo kutyakra.

IVARTALANITAS & VISSZAHELYEZES NAGYVARADON – SIKER TORTENET

2004 -ben (amikor az SOS Dogs alapult), volt legalabb 4200 felugyelet nelkuli kutya.
Nagyvaradon a suruseg, 70 felugyeletnelkuli kutya volt negyzet kilometeren-kent

2006.09.23 –ig a Nagyvaradi SOS Dogs csokentette a felugyelet nelkuli kutyak szamat, kb. 1224 -re, ami aszt jelenti hogy, 20,4 kutya/km2 , volt a suruseguk.

2010.04.30 –ig sikerul a Nagyvaradi kobor kutyak szamat 630 -ra csokenteni, vagyis 10,5 kobor kutya / km2 , volt a suruseguk.

Egy 2011 junius 14-i Rendorsegi jelentesben, beszamoltak arrol hogy a varosban, a koborkutyak szama 350 csokkent le.

Modszertan es meghatarozasok.
Megszamoltuk az osszes olyan kutyat amely nemzokepes volt, az epuletek korul, a poraz nelkulieket, amelyek problemat jelentenek, ugy a helyitanacsnak mint a kozossegnek is, gazdatlan vagy legalabbis azoknak szamithato kutyakat. A gazdas kutyak nem kepeznek tarsadalmi problemat, annal inkabb hogy ha beoltottak es ivartalanitottak.
Ahoz hogy, pontosan megszamoljuk a kutyakat “utkeresztezodesi korforgalmat” alkalmaztunk. Atvezettunk 10-15 km-ert, a varos egyik vegebol a masik vegeig,, kikerulve a fo utakat, mineltobb utcat atfesultunk, anelkul hogy, egy azonos utvonalat kovetsunk. At vezettuk a varos kozpontjat is. Ugy tapasztaltuk hogy, 50 m-kent az auto mindket oldalan jelen voltak a kobor kutyak. Az utkeresztezodeseknel es nyilt teruleteken, surubben talalkoztunk a kobor kutyakkal. A magas fallakon tul, amelyeken nem tudtuk tul latni, szamitasunk szerint, minden 25 m-kent elhet egy kutya, de ezek nem kepesek kiszabadulni az utcara. Azutan hogy, hany km-ert tettunk meg, kiszamitottuk hahy nkm-ert fesultunk at.
A kutyak megszamolasat, kellemes idoben (16-22 C fok kozotti homersekletben), szaraz es borus delutan vagy kora este vegeztuk. Sok kutya tulajdonos, a varosbol, bizonyos idopontokban szabadon engedi a kutyajat, ugy hogy, estenkent es hetvegen ezek a kutyak is megtalalhatoak az utcakon.
2006 szeptember 23-an , 102 kutyat szamoltunk egy 50 km-es teruletre.
2010 aprilis 10-en es majus 9-en , 108 kutyat szamoltunk , egy 103 km-es teruletre.

BEFOGAS ES MEGGYILKOLAS – kudarcra ítélve penz kidobas

Sok Romaniai varos probalkozott az utobbi 20 evben a kutyak problemajaval megkuszkodni, ezek kiirtasaval, altalaban barbar modon.
A sok allat szereto megprobalta meggyozni a hatosagokat hogy, ne oljek meg ezeket a kutyakat, inkabb hozzanak letre menhelyeket. Legtobszor, egy kegyetlen politika alapjan, haszontalan es nem heljes metodusokkal, a menhelyek igazi kutya“Auschwitz“-kent mukodtek.

Miert a Befogas & Megoles sikertelen ?

Mivelhogy, egy teves celt kovet.


A problema eredete nem az elelmet kereso kobor kutyak. A gondviselesnek orvendo gazdas kutyak figyelmen kivul hagyott tulszaporodasa, kepezi a gondot. Nagyon keves kobor kutya kolyok marad eletben, a kobor kutyak kozzul. Annal inkabb, a gondozott, uzemanyag kutak, gyarak, uzemek, tombhazak, parkolok, stb. kornyekbeli kutyak kolykok, kifejlodnek elegge a szaporodashoz.
Amikor, a neptanacs sinterei osszeszedik es megolik ezeket a jol taplalt, gondviselesben resszesult kutyakat, az ugynevezett “tulajdonosok” vedelmukbe szalnak .
Neha, lefizetik a sintereket, csak ne bantsak a kutyakat.

Ugy hat, nem a kobor kutyak okozzak a problemat. Szukseges a kutyagondozo lakossag segitsege, annak erdekeben, hogy az osszes szaporodokepes kutya ivartalanitva legyen.

AZ EGYETLEN MEGFELELO MEGOLDAS – AZ IVARTALANITTAS ES VISSZAHELYEZES

Ugy ahogyan, bebizonytottuk Bihar megyeben, a kutya tulajdonos vagy “felig gazdi”-ik segitsegevel, az “Ivartalanitas es Visszahelyezes”, a hiteles, civilizalt es hatekony projektusunk mukodik. Nehany kutya tulajdonos, mint peldaul a rromak es a “felig gazdik”, akik elejinte ketelkedtek a projektusunkba, latvan hogy az ivartalanitott , beoltott es egeszseges kutyak vissza kerultek a kornyezetukbe, bizalommal mukodnek kozre velunk..

Ezt a programot, a neptanacs alkalmazottai nem tudjak mukodtetni, mivelhogy, nincs eleg erdekuk es tapasztalatuk – regebben, ok voltak azok, akik osszeszedtek, megmergeztek es megoltek a kutyakat.


AZ IVARTALANITTAS & VISSZAHELYEZES vs. A BEFOGAS & MEGOLES ANYAGIAKBAN

A szamitasok egy 20 kg-os kutyara vonatkoznak.

A minimalis koltsegek a befogas es megoleshez :
Befogas (bealtatas) – 3,81 Euro/kutya
Etetes (14 napra) – 5 Euro/kutya
Elkabitas – 1,01 Euro/kutya
Elaltato szer- 3,47 euro/kutya
Hamvasztas – 10 euro/kutya
Osszesen (TVA nelkul) - 23,29 Euro/kutyaAz ivartalanitas es visszahelyezes koltsegei :
Befogas ( ha bealtatas nelkul tortenik, kepezett szemelyek altal ) – 0
Elkabitas – 1,01 Euro/kutya
Varratok, fajdalomcsilapito – 4,17 Euro/kutya
Etetes (5 napra) – 1,77 Euro/kutya
Osszesen (TVA nelkul) – 6,95 Euro/kutya


Az itt lathato hasonlatokhoz, hozza jonnek az allatorvosok, a szemelyzet fizetesei , az uzemanyag es egyeb koltsegek, amelyek ugyananyiba kerulnek, fuggetlen attol hogy, a Befogas & Meggyilkolas vagy az Ivartalanitas & Visszahelyzes politikaja szerint cselekednek.
A 227-es torveny szerint, a menhelyek meg kell feleljenek az E.U. elvarasainak, vagyis, a kutyak beoltva, kivul es belul feregtelenitve legyenek, az ami aszt jelenti hogy, ezek a koltsegek is ugyananyak, mind ket esetben. Az ellelem, ugyszinte, mind ket esetben, ugyan anyiba kerul.

10 EVRE SZOLO KOLTSEGVETES – Az Ivartalanitas & Visszahelyezes vs. Befogas & Megoles

Az Ivartalanitas & Visszahelyezes projektus koltsegei, a kovetkezo keppen alakulnak : nemzetszintileg, 1 Euro/ lakos az elso* evben, 0,75 Euro a 2-ik evben, azutan 0,60 Euro a 3-ik es 4-ik evekben, 0,50 Euro az 5-ik evben 0,40 Euro a 6-ik evben 0,30 Euro a 7-ik es a 8-ik evekben, es azutan, 0,20 Euro a 8-ik es 9-ik evekben, menhelybeli es orokbefogadasi koltegekre ertve, amenyiben nem kerulnek ujjabb kutyak az utcara.

Ugy hat, egy 200.000 lakossagu varosban, 8.000 kobor kutyaval az utcakon, 10 ev alatt, 995.000 Euro -ra novekszik a koltseg.

Hogyha ugy feltetelezzuk hogy, a Befogas & Megoles-t alkalmazzak, a befogok 25%-at a kutyaknak evente kiirtyak, az elso evben* 225.000 Euro-ban kerul, azutan evente 175.000 Euro-ban kerul, de ez nem csokkenti a felugyelet nelkuli kutyak szamat, hosszutavon. Tehat 10 evere a koltseg 1,8 millio Euro lenne, aval egyutt a varosban (atlag 200.000 fo lakossagot szamitva) legkevesebb 6.000 koborkutya elne.

*Az elso eveben a koltsegek nagyobbak a felszereles, jarmuvek stb. beszerzese miatt.